В продължение на 3 дни  ще дискутират зеления преход в страните

...
В продължение на 3 дни  ще дискутират зеления преход в страните
Коментари Харесай

Джеф Готлиб от МВФ на Green Week: Трябва световно споразумение за данъците заради климатичните промени

В продължение на 3 дни   ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и съгласуваност. Първият ден на конференцията сложи акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и съгласуваност .

Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата стопанска система и декарбонизацията, нововъведенията като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH .

Според Готлиб трансформацията на стопанската система към понижаване на въглеродните излъчвания е обвързвана с директни, само че и с непреки разноски. Смекчаването на нездравословното влияние от климатичните промени е изключително належащо в по-бедните общества и за хората, които ще пострадат най-вече. По-големият размер нездравословни излъчвания се създава от добре развитите стопански системи и по тази причина е значимо да намерим кой да заплати тези разноски, непостижими за по-бедните страни, сподели още шефът на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Снимка: Иван Коловос

По думите му при разрастващите се стопански системи бюджетите са много лимитирани и държавните управления не могат да заделят пари за зелени ограничения.

В Европейски Съюз има и ограничавания за необятно финансиране посредством " зелени помощи ". Съюзът вече постанова въглероден налог под формата на квоти за търговия с въглеродни излъчвания, това значи за публичния бранш, че се грижи за зеления преход. В Евросъюза има контракт по какъв начин ще бъдат употребявани тези средства, събрани от някакви финансови наказания, добави Джеф Готлиб.

Според него частното финансиране би трябвало да обгръща три четвърти от плановете за зелен преход, само че има и място за обществено финансирани ограничения.

Банките имат принадлежности, които могат да бъдат употребени за тази цел, само че даже и да има налично финансиране за зелени планове, може да няма търсене, предизвести специалистът на МВФ.

Снимка: Иван Коловос

Частните фондове за ниски въглеродни излъчвания се развиват все по-бързо, само че най-много в развитите стопански системи и поемат " лъвския къс " от финансирането. Увеличението на температурата в атмосферата с повече от два градуса ще докара до доста съществени нарушавания в климата и рискови феномени, сподели финансистът от МВФ.

По думите на Готлиб е доста значимо да не се сковаваме от страховете си.

При потреблението на избрани политики от страните е нужна комбинация от по-висока цена за въглерода и стимулиране на намаляването на въглеродните излъчвания. Асиметричното систематизиране на ограниченията за климата може да е в ущърб на политиците и на страните, които ги ползват, тъй като някои от дейностите ще се трансферират в страни с по-ниски налози. Нужно е международно съглашение за дотациите и налозите, с които да влияем върху измененията на климата, уточни Джеф Готлиб.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР